tiistai 14. toukokuuta 2013

15 tapaa säästää 20 minuuttia

Niin moni valittaa, ettei aika riitä. Itse lukeudun välillä tähän samaan, mutta olen myös oppinut säästämään aikaa järkiperäistämällä tekemisiäni. Mitäpä sitä ei tekisi askartelun tähden... ;-D
Sinun on mahdollista lisätä omaa aikaasi, kunhan opit tiivistämään rutiineja. Näin pidennät päivää.
Yli kahdeksan tunnin työpäivän jälkeen olet käynyt ruokakaupassa, laittanut ruokaa ja viikannut pyykit, ja vielä pitäisi käydä sillä reippaalla kävelyllä, jonka olet päättänyt tehdä päivittäin. Ja entäs ne harrastukset?? Ajatus omasta ajasta on mukava, mutta kuka pystyy raivaamaan itselleen aikaa? Ehkä juuri sinä.
Tässä on ajankäytön asiantuntijoiden parhaat ohjeet, joiden avulla säästät itsellesi 20 minuustista kahteen tuntiin joka päivä.
 1. Aseta tehtävälle määräaika. Silloin saat keskittyä työn valmiiksi saattamiseen häiriötekijöistä välittämättä. Jos on vain tunti aikaa kirjoittaa raportti, sen saa tunnissa valmiiksi.
 2. Laadi aikatauluja. Arvion mukaan 10-15 minuutin käyttäminen aamuisin päivän aikatauluttamiseen voi säästää jopa kuusi tuntia viikossa. Pane asiat tärkeysjärjestykseen. 20 % listalla olevista tehtävistä tuottaa 80 % tuloksista, joten niistä kannattaa aloittaa. Koskaan ei saa tehdyksi aivan kaikkea, joten kannattaa valita tehtävät asiat oikein.
 3. Laadi ruokalista. Niin vältät aikaa vievät viimehetken kauppareissut. Yllättävän moni päättää vasta töistä kotiin matkatessaan, mitä laittaa ruoaksi. Kiinnitä lista jääkaapin oveen, muidenkin perheenjäsenien ideoiden kuuntelemista varten ja kaupassa käynti kerran viikossa. 
 4. Opettele sanomaan ei. Kokeile näitä "Itse en voi tehdä sitä, mutta tiedän kyllä henkilön, joka voi auttaa." Tai:" En ole aivan varma olenko oikea henkilö tehtövöön, enkä haluaisi saada aikaan huolimatonta jälkea."
 5. Käytä lapsityövoimaa.Useimmissa kodeissa on loistoapulaisia, joiden palveluita ei kuitenkaan käytetä. Lapset tuntevat itsensä tärkeiksi saadessaan vastuuta kotitöistä. Laatikaa yhdessä lista, jossa jokaiselle on jaettu iän mukaan sopivia tehtäviä.
 6. Lähetä lapset leikkimään muualle. Pienet lapset voi lähettää leikkimään ystäviensä luokse ja tarjoutua itse valvomaan yhteistä leikkihetkeä toisena päivänä. Vastavuoroisuus on hyvin tärkeää.
 7. Järkeistä työmatkasi. Työmatkoihin saattaa mennä helpotsti tunti tai enemmänkin päivässä. Julkisessa liikenne välineessä sen voi käyttää esim. aamun lehteä lukien tai omsaas autossa hyödyntää rauhassa puhelimessa puhumiseen, pitämällä yhteyttä ystäviin. 
 8. Kiirehdi hitaasti. Hätiöimällä ei tule hyvää jälkeä. Kuinka montaa kertaa olet rikkonut lautasen yrittäessäsi saada sen nopeati astianpesukoneeseen tai unohtanut laukkusi tai evääsi? Päivässä kuluu noin puoli tuntia jo tehdyn toistamiseen.
 9. Pidä keittiö järjestyksessä. Ota ennen ruuan laittoa kaikki tarvitsemasi ainekset ja tarvikkeet valmiiksi esiin ja järjestä ne työtasolle. Se lyhentää aterian valmistukseen käytettävää aikaa 10-27 minuuttia.
 10. Vieroita itsesi sähköpostista. Lähes 80 % ihmisistä lukee meilin heti sen saatuaan. tutkijoiden mukaan jokainen sähköpostin tarkistaminen vie keskimäärin 2 minuuttia. Siitä kertyy päivän mittaan pitkä aika. Varaa sähköposteille kolme tarkistuskertaa päivässä, esimerkiksi heti aamulla, ruokatunnin jälkeen ja illalla ennen nukkumaan menoa. Poista roskaposti avaamatta sitä.
 11. Käytä "Ei saa häiritä" -kylttiä. Päivittäin tuhlaantuu puolesta tunnista kahteen tuntiin keskeytysten vuoksi. Se selittää suurelta osin ne 200-300 tuntia, minkä verran useimmilla on jatkuvasti tekemättömiä töitä kontollaan. Keskity tekemiseen, älä selittämiseen. 
 12. Opettele kävelemään ja puhumaan yhtäaikaa. Numeron näkyvyys auttaa sinua välttelemään puhelinmyyjiä ja sitä kaveria, joka lörpöttelee tuntikaudet. Hanki kotiin Hands free, niin voit tiskata tai viikata vaatteet paikoilleen samalla kun puhut. 
 13. Pidä tärkeät tavarat paikoillaan. Epäjärjestelmällisen ihmisen päivästä kuluu noin 20-30 % kadonneiden tavaroiden etsimiseen. Avaimet ja tärkeät paperit ovat useinmiten hukassa. 
 14. Tee tuplat. Kaksinkertaisen ruoka-aterian tekeminen ei vie eenmpää aikaa. Jos viitenä päivänä valmistat tupla-annoksen ruoka ja pakastat ylijäämän, saat seuraavan tai sitä seuraavan arkiviikon valmisateriat vähällä vaivalla. 
 15. Älä tavoittele täydellisyyttä. Kotitöihin saa helposti kulumaan tuntikausia viikossa. Pyrkimällä valmiiseen, ei täydelliseen tulokseen aikaa säästyisi huomaavasti. Täydellisyyden tavoittelijat käyttävät jopa puolet enemmän aikaa, mutta tulos on vain 10% parempi.

7 kommenttia:

 1. Järkeviä vinkkejä. Mutta helpommin sanottu kuin tehty. Ainakin tuo "opettele sanomaan ei" tuottaa liian usein vaikeuksia :-)

  VastaaPoista
 2. Hyviä ohjeita! Osa noista onkin jo itsellä käytössä, ja lupaan yrittää niitä muitakin. Tuo ruuan pakastaminen on ollut usein mielessä, varsinkin silloin kun yrittäjänä joskus ei vaan aika riitä keittiössä touhuamiseen. Taidan ottaa käyttöön :)

  VastaaPoista
 3. Hyviä vinkkejä - varsinkin tuo että kannattaa keskittyä siihen mitä tekee.... uudelleen tekemisen ja hutiloinnin korjaus, se se vasta hukattua aikaa onkin!

  joskus kannattaa pitää myös "en tee listaa" - sellainen ihminen jolla on paljon ideoita voi helposti hairahtua muun tekemisen pariin. "En tee lista"- muistuttaa että näihin hommiin ei tarvi tarttua (Ainakaan sillähetkellä)

  VastaaPoista
 4. Mä itse käytän näistä aika montaakin juttuja, kuten mulla on tehtävillä määräaika, meillä on ruokalista ja tehdään isoja satseja safkaa kerralla(kaksi kokkia eli perhekoko sama talossa), käytän lapsityövoimaa (17v, kohta 18v), koulumatkan 25 min käytän aamuisin aamupalan syöntiin ja iltapäivällä puheluihin, meilit luen aamulla, ruokkiksella ja illalla, vain suihku ja sänky on paikkoja, jossa en käytä Hands freetä ja jos sanon, että teen töitä, neiti ei häiritse.

  VastaaPoista
 5. Miten ihmeessä tuon lapsityövoiman saa valjastettua käyttöön+ Meillä taitaa olla niin jukuripäinen lapsi, ettei sitä saa helpolla taltutettua. Olisi vissiin pitänyt nuorempana opettaa tavoille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uhkaus, kiristys, lahjonta ja katteettomat lupaukset ;-D Toimii meillä.

   Poista

Kiitos kommentista, niitä on aina kiva lukea. Jätäthän oman blogisi tiedot, että pääsen vastavierailulle.