maanantai 1. kesäkuuta 2009

Opettele optimistiksi - kopioi tavaksi


10 vinkkiä


Optimistit ovat tutkitusti terveitä ja työssään menestyviä. He eivät masennut, eivätkä murehdi menneitä. Mikä parasta - jokainen voi oppia sellaiseksi.


Käytä positiivisia sanamuotoja


Harkitse sanojasi ennen niiden lausumista. Keskity puhumaan positiivisista asioista, jätän kritiikki omaksi tiedoksesi aina, kun mahdollista. Karsi sanavarastostasi sanat "vihaan", "inhoan", "ärsyttävä" ja "rasittava". Huomaat, että sanojen myötä myös asenne muuttuu.


Usko itseesi


Kuulutko niihin, jotka kritiikkiä saadessaan ajattelevat masentuneina, etteivät enää ikinä tule onnistumaan? Tai onnistuessaan uskovat, että syy on muiden huonossa arvostelukyvyssä? Stop tykkänään! Optimisti ymmärtää etteivät epäonnistumiset kerro omasta huonoudesta, vaan epäsuotuisasta tilanteesta, jonka voi muuttaa. Onnistumiset puolestaan osoittavat, että sinussa on juuri niitä voimia, joihin uskot. Nauti siis reilusti onnistumisistasi ja opi virheistäsi.


Väittele vastaan


Menevätkö asiat mielestäsi pieleen? Pelkäätkö, että menetät työpaikkasi, koska myöhästelet jatkuvasti? Kun huomaat jatkuvasti varautuvasi pahimpaan, tiedosta ajattelumallisi ja kritisoi sitä. Pahin mahdollinen vaihtoehto ei ole kovin todennäköinen, vaikka se saattaakin pelottaa. Käy itsesi kanssa sisäinen väittely tilanteesta: mieti seikkoja, jotka puhuvat onnistumisesi puolesta. Olet hyvä työntekijä ja pomosi on joustava. Hän antaa sinulle varmasti tilaisuuden parantaa tapasi.


Siirrä huomio


Huomion siirtäminen pois kauhistelusta ja päivittelystä auttaa katkaisemaan pessimistiset ajatukset. Kirjoita ikävä asia paperille ja lupaa itsellesi palata asiaan illalla klo 18. Kuuteen mennessä ongelma näyttää jo todennäköisesti pienemmältä, mahdollisesti unohdat jopa kokonaan päivitellä sitä.


Älä suurentele


Varo ylidramatisoimasta asioita. Sinun pitää ehkä löytää iltapäivän aikana täsmälleen oikean väriset kengät, minkä takia koet olosi avuttomaksi. Mieti, minkälaisena näet ongelman kolmen kuukauden kuluttua. Kärpäsestä on turha tehdä härkästä.


Toimi


Pessimisti on oppinut avuttomaksi ongelmien edessä. "Mikään e kuitenkaan auta", hän ajattelee, eikä tee mitään muuttaakseen asioita. Optimisti tietää, että ongelmien sijaan pitää keskittyä ratkaisuihin. Mieti siis, miten asiat olisivat, jos ne menisivät hyvin. Miten pääsisit hyvään lopputulokseen? Kun alat ajatella onnistumista kauhuskenaarion sijaan, vapautat paljon energiaa sen saavuttamiseksi.


Hylkää kyynisyys


Kyynisyys vie paljon energiaa ja epämiellyttävän vaikutelman. Tuomitsemisen sijaan kuuntele toista ja ole kiinnostunut. Ajattele, että jokainen pyrkii sisimmässään hyvään.


Harjoita sisäistä mielihyvää


Kilpailu ylennyksestä ja isommasta autosta, kuin naapurilla, ruokkii pessimismiä ja vie kyvyn nauttia spontaanista ilosta. Inventoi elämäsi säännöllisesti. Mieti, mitä kaikkea olet elämässäsi saavuttanut ja miten. Keskity positiivisiin asioihin. Viisas arvostaa sitä, mitä hänellä on.


Elä tässä hetkessä


Tulevaisuuden karikot välttää parhaiten elämällä hyvin nykyhetkessä. huolehdi ihmissuhteistasi ja omasta hyvinvoinnista ja pyydä tarpeen mukaan anteeksi. Hidastamalla tahtia huomaat, että elämä kantaa.


Unelmoi ja haasta itsesi


Tulevaisuus näyttää valoisalta, jos on jotakin myönteistä, mitä odottaa. Suunnittele raskaan opiskelurupeaman keskellä valmistujaisjuhlia tai haaveile unelmien lomasta silloin, kun arki puuduttaa. Muista, että vain sinä itse voit vaikuttaa omaan elämääsi ja siihen, toteutuvatko haaveesi.


Teksti: Susanna Chazalmartin/Kauneus ja Terveys

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, niitä on aina kiva lukea. Jätäthän oman blogisi tiedot, että pääsen vastavierailulle.